tisdag 1 april 2008

Dyret og dets merke (video)

Såg videon ikväll och precis som andra har tyckt och uttryckt på aletheias bloggforum, upplevde jag den rätt så omskakande. Videon visar hur det judiska tänkandet nästintill har eliminerats från kristet tänkande och hur kyrkan - speciellt katolska kyrkan - har infört mängder med hedniska symboler i sina kyrkor och ritualer. Sabbaten som blev avskaffat och ersatt med söndagen är kanske det mest tydliga. Jag vill gärna anmoda andra att se på videon själv.


Jag skulle gärna se ett närmare tankeutbyte kring videon av dem som sett videon... Välkomna alltså med tankar! Och gärna från olika håll!

Egen reflektion:
Själva filmen är väldigt lärorikt och informativt utifrån ett historiskt perspektiv.
Sista biten som innehåller själva tolkningen av odjurets märke (upp.13) är så klart en tolkning som behöver granskas. Det finns otroliga mängder med tolkningar kring odjurets märke. Att lägga så mycket värde vid just sabbaten käns väl litet krystat om jag säger ärligt. Om det skulle vara så avgörande för oss troende då skulle man ju kunna säga att NT säger alldeles för litet om det! Jag känner själv hur det på det sättet kommer in nästintill ett hot. För mig passar inte det ihop med 1Joh4:18. Det skulle också kännas främmande att behöva säga att så många tusentals för att inte säga miljontals bibeltrogna kristna som funnits i kyrkorna helt plötsligt skulle behöva avskrivas på grund av att de inte hållit guds bud om det nu skulle innehålla sabbatsfirande.... Att leva i kärleksbudet anser jag då mera viktigt utifrån mitt sätt att förstå bibelns budskap.

Samtidigt vill jag verkligen inte svärta ner videons budskap som helhet. Jag skulle önska mig att alla bibeltrogna kristna skulle ta till sig budskapet. Det är det värt! Budskapet är mycket konfronterande och kräver bearbetning!

12 kommentarer:

  1. Theodor,
    Jag håller med. Grundinformationen i filmen är mycket intressant. Men slutsatsen om vilddjurets märke blir fel. Det är sjundedagsadventister som gjort filmen så deras slutsats får ses utifrån det.

    Men trots den knepiga slutsatsen så överlever filmens huvudbudskap tycker jag. Nämligen undanskuffandet av det judiska.

    SvaraRadera
  2. Jag summerade videon (DVD:n) ungefär på samma sätt som du. "Sista biten som innehåller själva tolkningen av odjurets märke (upp.13) är så klart en tolkning som behöver granskas. Det finns otroliga mängder med tolkningar kring odjurets märke. Att lägga så mycket värde vid just sabbaten käns väl litet krystat om jag säger ärligt."

    Alltså sista 3 minuterna är ett frågetecken. Epostade producenterna av filmen och frågade hur de menade att fira Konstantins sol dag (söndag) skulle innebära att man tagit vilddjurets märke. Hur går detta ihop med att dem som tagit märket inte skall kunna köpa eller sälja?

    Så svarade Trengleers förlag:

    "What we, throught the book of revelation, is claiming will
    happend in the future has already happend in the past. In USA, before there was religous freedom, people was told to boicot the buissneses of them who didn't keep sunday but keept sabbath. So
    "buying and selling" was used to force people to change religouse view on this way.
    The same happend in europe before and during the middle ages.
    Today even Israel is about to sanctify sunday, and it's got nothing to do with their traditions. Also many muslim countries are starting to close on sunday, fitting into the international trading-systems.
    Sunday has nothing to do with the jewish or the muslim religion, it's all about fitting in to the big picture.

    In america today it is well known that the Christian coalition wants to but sunday into the constitution and enforce it.

    What is importent when studying scripture on these points, is that revelation 14,12 tells us that they who will not take the mark will be those who keep Gods law and faith of Jesus. This is what
    distiguich they who will not be permitted to buy or sell. And so it's has to do with one of the commandments of God beeing looked upon as competition to world peace.

    From world history the last 2000 years this mark has always been sunday versions saturday. Aprox 590 pope Gregory condemed those who said Gods sabbath should be sanctified and called them
    prophets of the antichrist. Not only in rome, but old records in norway and other places show the same. Prosecution for sabbath keepers, the bishops making sabbath a sign that they where disiples
    of the antichrist. The first step to presecution is almost always boicotting their right to trade, then usually it leads to prison sentences and even death.
    Remember this battle wasn't started with the sabbath keepers, but by church officals not respecting peoples right to keep sabbath. This was common during the middle ages.. not becouse every man
    was evil, but becouse the people was afraid that the dissobidient would cause Gods wrath on them, and so for the "greater good" they used force to make people keep sunday.
    Obiouslly, something tragic or disasterous will happen before people will re-enforce sunday. Fear has always been mans tool to use force on others."

    /Daniel

    SvaraRadera
  3. P.s.
    För dig som inte sett filmen kan den beställas mot självkostnadspris, med svensk text på info@messianskaforeningen.se.

    Filmen är så pass viktig att jag själv gladerligen även skickar den gratis till de första 50 som beställer den. (Dock utan färgtryck på DVD:n.) daniel.forslund@clubtele.se

    Oavsett var du beställer den maila fullständig adress tack.

    mvh
    Daniel

    SvaraRadera
  4. Jag trodde att jag visste allt om den hedniska influensen som överförts till de historiska kyrkorna, men efter det jag sett filmen så satt jag en lång stund tyst och omskakad.

    Det var inte bara en handfull exempel, utan tjogvis efter tjogvis matades fram där man först fick se bilder och symboler från rester av hednatemplen och sedan samma symboler och bilder i kyrkorna.

    Här kan man lätt instämma med ängelns ord: "Och han ropade med stark röst och sade: "Fallet, fallet är det stora Babylon! Det har blivit en boning för onda andar, ett tillhåll för alla orena andar och ett näste för alla orena och avskyvärda fåglar", Upp. 18:2.

    SvaraRadera
  5. Daniel,

    "Fear has always been mans tool to use force on others". Det var det jag kände att de även själv använder i slutet på filmen. Därför alltså hänvisningen till 1Joh.4:18 som jag citerar fullt ut nu:
    "Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken fördriver rädslan, ty rädsla hör samman med straff, och den som är rädd har inte nått kärlekens fullhet.

    Att börja fira sabbat - inget ont om det som sådant! - efter att ha sett filmen kan lätt göras om man tror att man på DET sättet tror sig kunna undgå "den kommande vredesdomen". Men som 1Th1:10 skriver är det (tron på) Jesus som frälsar oss, inte sabbatsfirandet.
    Det hade varit bättre att utelämna sina egna tolkningar på slutet. På så sett hade man kunnat tänka efter och dra sina egna slutsatser. Nu känns det mer som marknadsföring...

    Men... faktamaterialet skulle jag nog gärna läsa om lite närmare. Vet du om det finns faktamaterial i bokform också?

    SvaraRadera
  6. De som producerat denna DVD verkar vara en självständig gren av adventismen i Norge. Vi får vara tacksamma för det oerhörda arbete som lagts ned att dokumentera allt på plats i olika länder.

    Även om vi som messianska troende starkt framhåller välsignelsen med att helga Herrens sabbat och att det blev en markör för den konstantinska kristendomen, så intar vi en avvaktande hållning till den adventistiska tolkningen av djurets märke.

    Men som sagt tidigare är detta försumbart och utgör ingen som helst anledning för att inte se filmen.
    SÅ Gerdvall
    ordf. MFS

    SvaraRadera
  7. Shalom Teodor!
    Hoppas allt är väl!

    Detsom tog tag i mig var detta att VARJE symbol från den romerska hednakulturen har kyrkan implamenterat.

    Det är ju tur att frikyrkorna är förhållandevis rena, det blir lite svårt att gåin i en luthersk kyrka efter denna film.

    Den är en ögonöppnare som alla borde se.

    Välsignelser

    SvaraRadera
  8. Något som jag noterat länge och som Petrus var inne på, är att det finns ett visst samband mellan en väckelserörelses ålder och det antal kristma symboler som man införlivat i gudstjänstlokalen.

    I pingstkapellen förr* hade man ofta bara texten JESUS på talarstolens framsida. Enkla kors förekom, men absolut inte det ortodoxa eller krusifixet med Jesus kvar på korset.

    Vad tror ni? Är jag ute och cyklar?


    * Med "förr" menas den grå forntid då man körde bil på vänster sida och ett mord upprörde Sveriges befolkning längre än en vecka.

    SvaraRadera

  9. Vilka symboler tror du finns i nutiden då utöver ett kors (i frikyrkor)? Själv kan jag inte komma på något mer än just korset... Så skönt!!

    SvaraRadera
  10. Theodor.
    Mitt intryck efter att ha sett filmen var ungefär som de flesta beskriver här, för man undrar hur och varför det hedniska från de eldgamla religionerna fått influera Kyrkan så mycket som det gjort. För mig är inte den Katolska kyrkan en "kristen kyrka", men en vidareföring av de hedniska religionerna i en annan förpackning. Filmen gjorde att man satt med många frågor, och speciellt då mtp den nya ekumeniken och enhet med denna kyrka. Oavsett finns det självklart frälsta människor i RKK, men kyrkosystemet är ju så hedniskt som det kan bli, och man frågar då sig på vilket grundlag enhet sökes?

    Påve Leo X (påve mellan 1513-1521) lär ha sagt följande: "Den har varit till stor nytta för oss, den här myten om Kristus."

    Jesus är bara en av Katolska Kyrkans många "gudar", och bör man då söka enhet med henne? Den historiska delen av filmen var mycket intressant, resten låter jag ligga...

    SvaraRadera
  11. Hej Theodor

    Jag kallas PåKlippan. Jag tänker på det faktum att Konstantin hade framgång i Östern bland de grekisktalande.
    De latinska adelsfamiljerna vände ryggen till Konstantins kristendom. De fortsatte att hedra de grekiska/latinska gudarna.
    Men Konstantin förstog att det skulle underlätta om man kunde ta in element från hedniskt tro.
    Liturgin blev rikare och överdåd i synintryck och färger och symboler och bilder.

    Troligen behöver vi mera material liknande Vilddjuret.

    Vänliga hälsningar

    SvaraRadera
  12. Jesus Kristus och hans lag är vägen till Gud. Endel tycker det är löjligt att Adam och Eva sparkades ut för att dom åt ett äpple. Det är löjligt att människa hela tiden ska se Guds väg till frälsnig som för lätt, att människan hela tiden ska krångla till det. Vägen till Gud är lätt, Lyd Guds ord. Vägen bort från Gud är svårare, lyssna inte till Gud utan leta reda på din egen väg till Gud.
    /Mikael

    SvaraRadera