söndag 23 december 2007

Om Maria, Jesu mor...

Det är oerhört ledsamt att Maria (Mirjam), Jesu moder, har hamnat näst intill i total skymundan inom vissa delar av kyrkan, kanske som reaktion på viss överbetoning annanstans. Det kan väl aldrig vara meningen.

Talar protestanter om Maria då är det mest på ett negativt sätt för att protestera mot vad katoliker tror om henne. Detta betyder dock att bibelns tankar om Maria inte får den plats som de borde få. Hela Skriften är dock utandad av Gud och nyttig till undervisning ... och till fostran i rättfärdighet; 2 Tim.3:16!

Jag börjar i Matteus...
Matteusevangeliet som ju är evangeliet där Jesus visas främst som den Messiaskungen, inriktar sig speciellt på Judarna för att klargöra att Jesus ÄR Messias, som ju var så efterlängtad av Judarna.

Matteus skriver inte så utförligt om Maria som Lukas och Johannes gör. All fokus ligger på Kungen. Det är nog så det ska vara.

Matt.1:1 Detta är berättelsen om Jesus Kristus, Davids son, Abrahams son. 2 Abraham födde Isak, Isak födde Jakob, Jakob födde Juda och hans bröder…..
Matt 1:16 och Jakob födde Josef,
Marias man. Av henne föddes Jesus, som kallas Kristus.


Allt börjar med kungens släkttavla. Det är lätt att hoppa över en släkttavla, som ointressant, .... men den finns med i Guds plan och har stpr betydelse! Läser man noggrant så hittar man viktiga saker att lägga märke till. Så står det i verserna 2 tom 15 att det är män som födde en son som i sin tur födde en son osv.. 15 verser på rad. Men i vers 16 blir det annorlunda. Josef nämns här inte som den som födde. Nej, han omnämns som Marias man. Av henne föddes Jesus, som kallas Kristus, (grekiska ordet för Messias som betyder ”den smorde”).
Varför kallas han så? Jo, han är den efterlängtade Messias, den smorde kungen.

Här är det inte Maria som är Josefs hustru, utan tvärtom: Josef som är Marias man. Hon erkänns fullständigt som den person som fick föda honom som är historiens centrum, han som i sista bibelboken avslöjas att vara herrernas Herre och konungarnas Konung.

Du som läst så här långt: kommer du på fler tankar om Maria utifrån just den här bibelversen? Skriv de gärna i en kommentar! Välkommen! Läs även inlägg 2 om Maria

4 kommentarer:

  1. Theodor
    Kul att du vågar ta upp ämnet Maria! Det är onekligen sorgligt att motviljan mot min kyrka (eller åtminstone mot vad hon lär) ibland t o m får er att ta avstånd från saker som lyfts upp i bibeln. Gott att du går mot strömmen!

    Allt gott!

    SvaraRadera
  2. Tuve! Precis så är det. Jag insåg att motvilljan när det gäller DKK's läror gör att protestanter inte alls tänker längre kring Maria mm som är typiska för katoliker. Varje skriftord är dock "nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet" skriver Paulus!
    Så jag har tänkt skriva en hel del mer framöver... Får se om jag hinner med det.. ;=)

    SvaraRadera
  3. Hon svarade "JA" på ängeln Gabriels fråga. Utan det hade inte Gud kommit till jorden och vi hade inte blivit frälsta. Så de som säger att hon är en vanlig människa har fel!

    SvaraRadera
  4. Haha du är lite för tidig Z, det handlar inte om ängelns fråga i det här inlägget ... men fortsätt den kommer ... om det överhuvudtaget var en fråga!
    ;=)
    Allt gott!

    SvaraRadera