torsdag 31 juli 2008

Våra "digitala" teologier

Under årens lopp har jag läst en hel del teologiska diskussioner, bl.a. kring frågan om Jesus är gud eller ej. Ena gruppen tar olika bibelverser till sitt försvar och fastställer att så här är det bara. En annan grupp åberopar sig på andra bibelverser och hävdar motsatsen. Bägge partner står för en viss teologi. Ska vi förkasta teologi, därför att det ju aldrig kan bli riktigt bra?

Jag har grubblat kring detta en del och kommit fram till att varje teologi på något sätt gör avkall på Bibelns ord och framställer sin egen "bild" på sanningen, samtidigt som det hjälper oss att tänka igenom vår tro. Det är dock viktigt att inse att vår teologi alltid har sin begränsning. Det är som en digital bild som i grunden alltid är hackig som bilden bredvid. Sann teologi borde vara "analog" för att hålla oss till bilden, men är inte uppnåbar. Och här haltar så klart också jämförelsen med en digital bild, för vi har möjlighet att se en vanlig original bild som helhet. Vi ser dock aldrig guds
sanning som en helhet utan ser den i delar; vi ser fragmentariskt enl. 1 Kor.13:9. Vi gör dock saken värre om vi blandar in en massa utombibliskt tankebråte i vår teoligi som gör bilden grumlig och igenkännbar för andra troende.

Somliga påstår att de inte har någon teologi alls, de håller sig endast till Ordet. Vore det bara så enkelt!! Ingen klarar dock detta. Alla har vi teologiska uppfattningar och utgångspunkter. Vissa detaljer ser vi kanske rätt så bra men ju mer vi fokuserar på dessa detaljer och gör dem till stommen i vår teologi desto mer blir den deformerad som helhet. Frågan är hur man kan komma runt detta. Tyvärr, det kan vi inte, det är en illusion! .. men om man oftare läser själva bibeln i stället för att man (bara) läser teologi får man i alla fall ett bra skydd mot grovkornig teologi. Det är en
ganska enkel sanning men få verkar hålla sig till den. De flesta tycker att det är mera intressant att begrunda människotankar än guds eget ord. Det sista är dock livsnödvändigt för att kunna hålla oss i förbindelse med den sanna vinstocken, Jesus.... (Jh15) Han själv är den analoga bilden! Han ÄR sanningen! Vi behöver vara nära honom!

2 kommentarer:

  1. Peter Kreeft, som ju själv är professor i teologi vid ett katolskt universitet brukar berätta en "rolig" eller kanske sorglig historia om en teolog som kommer till himmelens port och blir granskad.

    Enligt böckerna får han komma in i himmelen men han får välja. Endera komma in i himmelen eller gå till en föreläsning om himmelen. Han valde föreläsningen.

    Bildförbudet gäller nog inta bara statyer. Tankebilder binder minst lika starkt, själv tror jag att de binder starkare. Och resultatet blir att man endera tillber eller förkastar en falsk bild av Gud.

    Min bror kallar sig ateist eftersom han förkastat den falska bild han fick och byggde, i karismatiska kretsar med hög temperatur, och som tydligen inte stämmer med verkligheten.

    Jesus är ju Vägen, Sanningen och Livet och ingen kommer till Fadern utom genom Honom.

    Detta bibelord citerar gärna för varandra. Tankefällan ligger i att vi tror att "Vägen" ser likadan ut för alla.

    Vi letar efter standard-formler och metoder. Det var nog ingen slump att Jesus aldrig använde samma "metod" två gånger vid helanden!

    Vi predikar gärna att andra måste göra som "jag" för då kommer det att bli "så och så".

    Vi får ofta höra från predikstolar och rådgivare: "Om du bara xxxx så kommer Gud att yyyy". Som om Gud kunde manipuleras.

    Kan man känna Fadern utan att först känna Sonen? Enligt skriften är detta inte möjligt.

    Kände Abraham Jesus i samma gestalt som du och jag?

    Jag överlämnar svaret åt var och en. Skriften är tydlig angående Abrahams livsöde och destination.

    SvaraRadera
  2. Det var tänkvärda tankar du berikade inlägget med! Speciellt det du skrev om Vägen som vi så gärna fyller i för andra....

    Har också lagt märke till att Jesus alltid helar på olika sätt. Säkert för att avhålla oss från ett ritualistiskt sätt att tänka!

    SvaraRadera