lördag 20 oktober 2007

Messianska Föreningens märkliga tankar

Senare tillägg: detta är en utförlig debatt efter flera tankar som MFS står för har diskuterats i Dagen. För att kunna greppa diskussionen uppmanar jag först läsa Dagens artikel. Fortsätt med detta inlägg och den som är intresserad kan läsa en lång fortsättning på detta här. Välkommen!

1. NT skulle ha skrivats på hebreiska.
Men varför får vi inga riktiga argument för det då? Man kan väl inte bygga sin tro på antaganden att si eller så måste ha skett?

2.Herren är en .... men man och kvinna är skapade till Guds avbild och blir till ETT kött de också! Tillsammans återspeglar de Herrens avbild. De har kärlek till varann, precis som Fadern och Sonen har en evig kärlek sinsemellan. Hur skulle En kunna vara kärlek om ingen annan fanns - innan skapelsen alltså, bara Gud själv; om inte kärleken fanns mellan de gudomliga personer? Kärleken riktar sig ju alltid på andra och inte på sig själv?

3.Jesus är inte Gud ?? Judarna uppfattade att Jesus gjorde sig till Gud: "Det är inte för någon god gärning vi vill stena dig, utan därför att du hädar och gör dig själv till Gud, du som är en människa." Joh.10:33

4.Jerusalem, inte Rom. Tror ni vi är RKK-are allihopa? Jerusalem, det är den store Konungens stad, enl. Matt.5:35 men inte på riktigt ännu. Staden ska trampas under hedningarnas fötter under 42 månader först, enl. Upp.11:2. och när Sekarja profeterar "Se, HERRENS dag kommer! .... 2 Ty jag skall samla alla hednafolk till strid mot Jerusalem. Staden kommer att intas, husen plundras och kvinnorna våldtas. Halva staden skall föras bort i fångenskap. Men återstoden skall inte bli utrotad. 3 Sedan skall HERREN gå ut i strid mot dessa hednafolk, så som han stred förr på drabbningens dag. 4 På den dagen skall han stå med sina fötter på Oljeberget," Ja, DÅ ska Jerusalem bli världens centrum.... men så långt har vi inte kommit ännu .....

5.Lagen (Torah) gäller ?? Javisst, den gäller för Israel som fick lagen. Men vi troende som var hedningar först har aldrig stått under lagen och enligt Apg 15 gäller enbart några få lagar för oss: "de skall avhålla sig från sådant som orenats genom avgudadyrkan, från otukt, från köttet av kvävda djur och från blod." (15:20)

DAGEN 19-okt-07

2 kommentarer:

  1. Stig Åke Gerdvalls svar till Theodors artikel:
    Messianska Föreningens märkliga tankar ...

    1. NT skulle ha skrivats på hebreiska. Men varför får vi inga riktiga argument för det då? Man kan väl inte bygga sin tro på antaganden att si eller så måste ha skett? Argument tar plats därför blir det ofta inte möjligt att presentera bevis för att hebreiska/arameiska är bibelns språk.

    Jag kan hänvisa till bloggen: https://www.blogger.com/comment.g?blogID=7846362668706209564&postID=3230010141433961975 där jag ger en del svar. Är du mycket intresserad kan jag skicka över en bok via internet helt gratis som heter "Was the New Testament Realy Written in greek". Jag har också 13 artiklar av dr. J. Trimm som visar att NT är skrivet på arameiska. Jag kan skicka dig några av de första om du vill.

    2.Herren är en .... men man och kvinna är skapade till Guds avbild och blir till ETT kött de också! Tillsammans återspeglar de Herrens avbild. De har kärlek till varann, precis som Fadern och Sonen har en evig kärlek sinsemellan. Hur skulle En kunna vara kärlek om ingen annan fanns - innan skapelsen alltså, bara Gud själv; om inte kärleken fanns mellan de gudomliga personer? Kärleken riktar sig ju alltid på andra och inte på sig själv?

    När den Evige presenterar sig för Mose och Israels folk som "en" (echad) så är jag övertygad om att det inte är för att säga att han är tre och en samtidigt, det var inte treenighetsläran som var aktuell då. När han presenterar sig som "en" är det för att säga att han är den ende Guden, till skillnad från den hedniska månggudatillbedjan som fanns bland de folk som Israels folk kom i kontakt med. Därför är det uppenbart att den Evige vill säga att Israels Gud är den ende sanne Guden och att de som tror på honom inte skall bli bedragna av hedniska föreställningar att det finns flera gudar. Att ordet "echad" kan beskriva något som är sammansatt av olika delar, förändrar inte ordets innebörd. Allt är mer eller mindre sammansatt, men det finns bara en Gud. Det vet t o m de onda andarna, men de bävar. Den som läser Bibeln, utan en förförståelse som läses in i texterna, kommer helt klart till den uppfattningen att det finns bara en Gud. Bara i Jesaja kapitel 45 bedyrar den Evige NIO gånger att han är den ende Guden, att det inte finns någon annan Gud än han, ändå läser den trinitarianske det som att han ändå menar att han är tre och en. Skulle den Evige ha lurat det folk som fått sig anförtrott att bevara hans ord? Skulle hans folk under 1500 år inte förstått den Gud som är Israels Gud? Den s k Athanasiska trosbekännelsen är en briljant uppvisning av efterbiblisk hellenistisk filosofi. Men treenighetsläran blev en nödvändighet sedan man i Nicea år 325 gjort Jesus till samma Gud som Fadern. Nu hade man helt plötsligt två Gudar (den helige Ande blev inte en separat person och Gud förrän nästa kyrkomöte 381) och det blev nödvändigt att kunna förklara att tre Gudar ändå skall ses som monoteism. För bibelns monoteism kunde och ville man inte gå ifrån.

    3.Jesus är inte Gud ?? Judarna uppfattade att Jesus gjorde sig till Gud: "Det är inte för någon god gärning vi vill stena dig, utan därför att du hädar och gör dig själv till Gud, du som är en människa." Joh.10:33.

    Vad Yeshuas motståndare påstår om honom är inte det som vi skall bygga vår tro på, utan Skrifternas vittnesbörd. De vittnar att han är Messias den levande Gudens son, att han är vår broder, överstepräst i det himmelska tabernaklet, att han är jude, att han är Guds avbild, att han är den Evige Gudens absoluta representant som kommer i YHWH´s namn, m m m m. Gud är inte jude, men Yeshua är det fortfarande, han är människosonen som kommer i sin Faders namn. Vi förstår Skrifterna som att det finns bara EN Gud vars namn är YHWH, Yeshua är den andre "Adam" som föddes utan att ha del i vår syndfulla natur och därför är en sann människa utan egen synd. "Den helige Ande" är ingen separat person utan helt enkelt Guds Ande. Det ser man i GT genom att Anden ALLTID är förknippad med Gud. Slå upp en konkordans och se på ordet "Ande (Guds)".

    4.Jerusalem, inte Rom. Tror ni vi är RKK-are allihopa? Jerusalem, det är den store Konungens stad, enl. Matt.5:35 men inte på riktigt ännu. Staden ska trampas under hedningarnas fötter under 42 månader först, enl. Upp.11:2. och när Sekarja profeterar "Se, HERRENS dag kommer! .... 2 Ty jag skall samla alla hednafolk till strid mot Jerusalem. Staden kommer att intas, husen plundras och kvinnorna våldtas. Halva staden skall föras bort i fångenskap. Men återstoden skall inte bli utrotad. 3 Sedan skall HERREN gå ut i strid mot dessa hednafolk, så som han stred förr på drabbningens dag. 4 På den dagen skall han stå med sina fötter på Oljeberget," Ja, DÅ ska Jerusalem bli världens centrum.... men så långt har vi inte kommit ännu ....

    Du har ett rätt perspektiv då du ser Jerusalem som världens centrum, men Skrifterna säger att den Evige HAR fäst sitt namn vid denna stad och därför är den viktig redan nu. Att vilja gå mot Jerusalem är att ha detta kommande rikes fullbordan som mål redan nu och börja praktisera det som hör Jerusalem till. Där avskiljer man t ex sabbaten, Rom helgar solens dag. Vägen till Jerusalem går INTE heller via Rom. De som tror det kommer att få se att de blir kvar i Rom då domen går över denna sköka. Idag när skökan kallar på sina olydiga döttrar, så kommer alla som bygger på hennes trosbekännelser att lydigt böja knä inför henne och dricka av hennes skökovin, så att de berusas och mister sin andliga klarsyn. Det finns två saker som den katolska bygger på: treenigheten och den transubstantionella nattvarden.

    5.Lagen (Torah) gäller ?? Javisst, den gäller för Israel som fick lagen. Men vi troende som var hedningar först har aldrig stått under lagen och enligt Apg 15 gäller enbart några få lagar för oss: "de skall avhålla sig från sådant som orenats genom avgudadyrkan, från otukt, från köttet av kvävda djur och från blod." (15:20)

    Om det bara är de fyra buden som nämns i Apg.15, är det då fritt fram att mörda, ljuga och stjäla? Naturligtvis inte, säger vän av ordning. Kristen teologi har inte observerat vers 21 där det sägs att de nya hedniska troende kan gå till synagogorna som finns i alla städer och där få mer undervisning vad som gäller dem i torá. Skriftrullar var inte något privatpersoner ägde, de var dyrbara och fanns bara i synagogorna. Vid denna tid hade de yeshuatroende inte separerats från synagogorna, så detta råd var helt befogat. De fyra buden var startpaketet så att de judiska troende kunde ha bordsgemenskap med dem och vara förvissade om att de inte fortsatte med sin avgudadyrkan. Att lyda den Eviges torá har med helgelse att göra, renad från synd blir man genom Yeshuas blod. Den som vill ha en utförlig redogörelse över Apg.15 kan gå till MFS´s hemsida: www.messianskaforeningen.se

    Stig Åke Gerdvall, ordf. MFS

    SvaraRadera
  2. OBS. Min kommentar till SÅ Gerdvall går att läsa och kommentera på
    http://tankarkringbibeln.blogspot.
    com/2007/10/messianska-
    freningens-mrkliga-tankar-2.html

    SvaraRadera