söndag 6 januari 2008

En benådad Maria

Läs även del 1 och 2 om Maria

"Ängeln kom in och sade till henne: "Gläd dig*), du benådade. Herren är med dig." Men hon blev förskräckt vid hans ord och undrade vad denna hälsning kunde betyda." Luk.1:28,29
*) de flesta översättningar har "var hälsad!"

Maria befann sig tydligen i sitt hem och man får väl intrycket att hon var själv när ängeln kom in i hemmet. Ängeln Gabriel har en hälsning från Gud till henne. Hälsningen hon får kan man översätta både med "var hälsad" och med "gläd dig". *)
*) Ängeln har förmodligen talat på arameiska och antagligen hälsad med "shalom", det fantastiska ordet där först och främst frid med Gud ingår men även frid samt fred på alla andra livsområden!

En enastående hälsning
Vi alla blir oftast glada när någon tänkt speciellt på oss och låter oss veta detta genom en hälsning. Här är det Gud själv som har tänkt på Maria. Guds tankar för glädje med sig. Gud är ju kärlek!
Varför ska Maria vara glad då? Jo ängeln kallar henne för en "benådade". Och omedelbart därpå följer orden "Herren är med dig".
Det är stora ord! Speciellt därför att Gud själv uttalar sådana ord om henne! Mig veterligen finns det inte en enda människa förutom just Maria som fått höra de orden riktas till sig personligen! Det måste varit överväldigande att höra sådana ord riktas mot sig.

Samma grundord "benådade" används bara en gång till i nya testamentet, nämligen där Paulus skriver att Efesierna är benådade i Kristus Jesus för att kunna stå heliga och fläckfria inför Gud (Ef.1) Detta gäller dock inte bara Efesierna utan alla Jesustroende!
Det vet vi naturligtvis inte genom en ängel utan genom att Jesus har talat om detta för Paulus som i sin tur får skriva detta till Efesierna och indirekt också till oss! Vi som har tagit emot Jesus som vår Herre och frälsare är alltså också benådade! Naturligtvis ingår Maria i denna nåd också hon!

Maria, varför är du så förskräckt?
Sådana ord borde väl inte vara orsak till att bli rädd eller hur? Jag har tänkt över detta och kom på två helt olika orsaker.

För det första ...
är det naturligtvis inte en liten sak att plötsligt få se en ängel i ditt rum. Vem skulle inte bli förskräckt?

För det andra...
Orden "Herren är med dig" finns med bara fyra gånger i bibeln, men bara en gång till var det en ängel som förmedlade de orden! Det var till Gideon, då han klappade ut vete i vinpressen för att gömma det för midjaniterna. Gideon fick då ett viktigt uppdrag att befria Israel från midjaniterna.
Hon kände säkert till denna berättelse och anade kanske att även hon skulle ett viktigt uppdrag! Så det är inte underligt att hon känner sig förskräckt, fast ängeln i och för sig sa så oerhört betydelsefulla ord. Hon undrar bara vad ängeln kommer att säga mer. Om det blir ett uppdrag, kommer hon då att klara av det?

Två frågor till dig:


1. Vilken nåd är större: nåden som Maria fick eller den vi alla får i Ef.1:6 (se ovan)? varför?
2. Hur tror du en ängel ser ut?
Läs även inlägg 4 om Maria

7 kommentarer:

  1. Ängel betyder väl helt enkelt "sändebud" (från Gud). Även människor kan beskrivas som "änglar" (sändebud) i skrifterna. Därför tror jag en ängel kan se väldigt olika ut. Hur/om änglarna existerar mellan "utsändingarna" är jag osäker på.
    /Jonas Lundström
    http://blog.bahnhof.se/wb938188

    SvaraRadera
  2. I kulturlivet möter vi ofta ängelmotiv på tavlor, kort som ex1 eller ex2
    Är det så vi tänker oss änglar?

    SvaraRadera
  3. Theodor
    I den mån det är meningsfullt att tala om större eller mindre nåd så anser jag att den nåd Maria fick var större för den går utöver den nåd som det står om i Ef. Maria fick ju ÄVEN del av den nåden... Nåden har ingen gräns och den nåd Gud erbjuder oss människor är oändlig. Men till skillnad från alla oss andra så tog Maria emot all den nåd hon gavs, hon är "full av nåd", medans vi inte har tagit emot all nåd vi erbjuds, utan väljer oss själva framför Gud, alltför ofta...

    Änglar har ingen materiell kropp och ser därför inte ut... Men de kan anta en form så att vi kan se dem. Det sägs t ex om den Helige ärkeängeln Mikael att han uppenbarade sig som en ung pojke/yngling för barnen i Garabandal. Jag har även läst om andra som menar sig ha haft uppenbarelser av just Mikael som beskrivit honom som en kraftfull man etc. Jag antar att de kan anta den gestalt de väljer men att deras kraft strålar ut från dem. Möjligen skulle en ängel kunna uppenbara sig så som på de bilder du exemplifierar med, men det ter sig högt osannolikt för mig... :)

    Allt gott!

    SvaraRadera
  4. Hej Tuve!
    Roligt att du kommenterar.
    Nåd har jag alltid lärt mig är oförtjänt ynnest. Och det är väl såsom du skriver att det är lite tveksamt om att tala om mer eller mindre nåd.
    Och Rom.5:20b säger: ”Men där synden blev större, där överflödade nåden ännu mer”. Det betyder alltså att den som syndar mest får mest nåd. Men hur fåår du ihop det med Maria då? Inte tror du väl att hon har syndat mest för det har du nog inte belägg för, tror jag.

    SvaraRadera
  5. Theodor
    Så som jag ser det så är inte synd en förutsättning för nåd, vilket ditt resonemang om Rom 5:20 nästan skulle antyda. Jag tror visst Gud kan överösa även syndfria människor (och sådana som syndar endast lite) med nåd enligt Sin vilja, tror inte du? Det är ju en oförtjänt ynnest och kan ges efter Guds behag. Men eftersom behovet av nåd är större bland större syndare så kan vi också vänta oss att Gud i Sin kärlek låter nåden (särskilt, men inte enbart) flöda över i bland dessa.

    Allt gott!

    SvaraRadera
  6. Tuve, du har alldeles rätt! Ville bara utmana dig lite! ;=) Du hade också kunnat komma fram till ordet där det står om Jesus: "och Guds nåd var över honom" Luk.2:40 (1917). Det är klart att Jesus inte hade syndat och av den anledning behövde nåd. Det grekiska ordet "charis" kan också översättas med välbehag. De nyare översättningar valde det ordet!

    När det gäller Jesus är det alltså absolut säkert att nåden inte hade att göra med synd. I Marias fall kan man så klart inte säga att hon aldrig hade syndat för Rom.5:12 säger tydligt "Genom en enda människa kom synden in i världen och genom synden döden, och så kom döden över alla människor, eftersom alla hade syndat." Säkert har Maria alltså syndat hon också, men jag tror inte att det är det som är det viktiga i ängelns ord till henne. Hennes gudsfrukt var säkert något som gladde Herren.

    Tillbaka till frågan om mer eller mindre nåd erkänner jag att det egentligen är en icke-fråga!
    I Marias fall var det Gud som ville använda en i världens ögon enkel och obetydelsefull ung men gudfruktig flicka för att göra den här världens visdom till dårskap. Efter nutidens mått skulle hon säkert betraktas som en religiös fundamentalist, någon som lever med Gud enligt GT-skrifterna.
    Nåden som Ef.1 vittnar om gäller alla som erkänner sin synd och sitt beroende av Gud och tackar Gud för denna oförtjänta ynnest. Denna nåd och syndaförlåtelse behövde även Maria men utifrån den fick hon den underbara ynnesten att få bli Jesu mor. Inte för att Maria ska stå i centrum, men för att hon har fått ta emot Jesus som livsfrukt och fått vara med honom under så lång tid på jorden.

    Lev väl i guds nåd!

    SvaraRadera
  7. Jonas och Tuve..
    Om änglarnas utseende kan jag hålla med både Jonas och Tuve att man inte kan säga så mycket. Ett romantiskt tänkande kring änglar som yttrar sig i änglamålningar som liknar mest små gulliga, knubbiga barn anser jag dock är helt obefogat. Målarkonsten har t.ex genom Raphaels änglar kommit bort från bibliska skildringar om änglar. Änglar framstår i Bibeln som mäktiga varelser som inger fruktan. Jag ger några exempel:

    * Jesus blev mäktigare än änglarna (Hb.1:4) och
    * änglarna är mäktigare än människor.
    * I GT läser vi att Herrens ängel dödar 185000 man bland Israels stolta fiender.
    * Psalm 103:20 talar om änglar som mäktiga hjältar!
    Inte tänker man väl på Raphaels gulliga änglabarn då? På så sätt gjorde målarna oss troende en björntjänst, anser jag!

    SvaraRadera