söndag 13 januari 2008

Har vi skäl att tro på bibeln?

Hur ska man kunna tro på en sådan gammal bok som Bibeln?
Och hur vet man om Jesus verkligen levde och gjorde det det skrivs om i bibeln?
Kan det verkligen ha hänt det som står i bibeln? Frågorna är många! Och alla har vi nog en del fler frågor därutöver.

Hur vet vi förresten att det var Michelangelo som målade Sixtinska kapellet? Eller hur vet vi att Napoleon förlorade slaget vid Waterloo (1815)? Det står i historieböckerna!

Det är mycket som händer idag som vi antar har hänt, därför att det står i tidningen, därför att det pratas om det på radion. Men kan vi vara säker på det då?
Många anser nog att de förstnämnda exemplen är mer tillförlitliga fakta än det vi hör på radion eller läser i tidningen om t.ex. saker som hänt i Irak. Nyheter kan ju vara rätt så färgade av förmedlarens uppfattningar, eller hur?

Hur ligger det till med gamla egentligen? Hur tillförlitliga är t.ex. beskrivningen om Caesars galliska krig (år 58-50 f Kr.). Enligt F.F. Bruce finns det ca 20 beskrivningar kvar om Caesars galliska krig. De äldsta är från ca 900 e Kr. Det ligger alltså 950 år mellan det som hände och källan som beskriver händelserna i fråga. Det är ganska lång tid emellan, men tvivlar vi på att det verkligen hänt det det står? Antagligen inte!

Tittar vi nu på fakta om bibeln då ser det ut så här: Bibeln skrevs år 40 - 100 e kr. Vetenskapen förfogar i nuläget över mer än 5000 fragment av Nya Testamentet från första halvan på etthundratalet. Bilden bredvid visar det äldsta NT-fragmentet från år 130. Äldsta Nya Testamentet som komplett exemplar finns kvar från år 350. Därutöver har både Tacitus, en romersk historiker, och Josefus, en judisk historiker, skrivit om Jesus och det som hänt kring hans person.

Så visst finns det anledning att tro på att det som står i bibeln är sant, om du nu tror på berättelsen om Caesars Galliska krig, eller hur?

Reagera gärna!

2 kommentarer:

  1. Tror man på Caesars galliska fälttåg kan man lika gärna tro på samtliga utsagor i NT...du kan väl inte mena att det handlar om samma slag av tro?
    Jag kan inte se att argumentet ger något positivt skäl att tro på t.ex jungfrufödseln, underverken, uppståndelsen mm.
    Resonemanget är långt ifrån övertygande.

    SvaraRadera
  2. Hej Jörgen!
    Roligt att du tittar in här...
    Du kan gärna läsa mitt inlägg om NT's tillförlitlighet (12/4) där det har varit en hel del kommentarer också.

    Viktigt är att förhålla sig till själva dokumentet på ett sätt att man inte omedelbart blokkeras av en massa fördomar. En klar fördom är att vissa saker vi inte har någon förklaring för omedelbart ska avfärdas. Det är det många som gör, men då måste man på något sätt förklara det som har skrivits.

    Själv har jag för vana att läsa bibeln och jag skulle vilja utmana dig att läsa det kaptitel som jag läste idag: Markus 5.

    Försök att läsa fördomslös! Det lär inte vara enkelt, men försök.
    Okay det händer saker som du o jag inte förstår, men bortsett från det, vad får du för intryck av det hela? Är det rent påhitt? Kan det ha hänt? Verkar det vara historiskt på något sätt?
    Nyfiken på din kommentar!

    SvaraRadera